söndag, april 12, 2009

Påskbrunch och pannkakor

Vi gick hem till Soraya, Efraims mamma som bor två gårdar bort, och åt en underbar påskbrunch med pyttipanna, fylld avocado, fyllda champinjoner och grönsaker.

Jag hade med mig vanilj-och-kanel-pannkakor. Snabbversionen av pannkakor. Det finns nämligen två versioner, och här får ni receptet som räcker till löjligt många pannkakor:

Den snabba versionen (kan tyvärr bli lite sega om man inte passar sig)

1 liter mjöl
1 liter billig sojamjök
Vatten
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
2-3 msk socker i någon form

(smaksätt gärna med kanel, kardemumma, vaniljsocker eller saft)

Blanda allt torrt tillsammans med mjölken. Fyll på med några deciliter vatten. Ställ in all smet i kylen någon halvtimma för att låta mjölet svälla lite. När smeten tas ut fyller man på med så mycket mer vatten som behövs för att smeten skall klara av att göra så tjocka eller tunna pannkakor man vill. Grädda på hög värme.


Den långsamma versionen (med garanterat fantastiskt resultat)

1 liter mjöl
1 liter billig sojamjök
Vatten
2-3 dl linfröavkok* (det låter jättesnuskigt, men det smakar inget och fungerar hur bra som helst)
1 tsk salt
½ tsk bakpulver
2-3 msk socker i någon form

*Linfröavkok görs på 3 dl vatten och ½ dl linfrön som får koka i några minuter, och sedan silas linfröna bort. Vätskan är det man använder till pannkakorna.

(smaksätt gärna med kanel, kardemumma, vaniljsocker eller saft)

Blanda allt torrt med mjölken. Vispa ner linfröavkoket. Ställ även här in all smet i kylen någon halvtimma för att låta mjölet svälla lite. När smeten tas ut fyller man på med så mycket mer vatten som behövs för att smeten skall klara av att göra så tjocka eller tunna pannkakor man vill. Grädda på medelhög värme.

Inga kommentarer: