fredag, november 27, 2009

En formell presentation

Här är den.. finingen. Ville visa upp henne.



Någon som vet vad nedan presenterad pressarfot är till för?

torsdag, november 26, 2009

Det BLEV en maskin ändå.

Jag älskar Singer.

Skulle du själv fortsätta tillverka sladdar och socklar som passar dina maskiner från 30-talet? Nej. Det skulle antagligen kännas fruktansvärt onödigt och omständigt.

Men Singer.

Singer fixar biffen.

http://www.sewingshop.com/singercordandcontrol-doubleleadcord.aspx

Skall nog bara lämna in maskinen på service hos den beryktade och påstått trevliga mannen på Symaskinsagenturen.

Myrornas har fått "nya" kläder

Myrornas får denna vecka in 10000 nya plagg. Detta är det jag har hittat. En välbevarad klänning i råsiden med massa klädda knappar och lagda veck och en vardagskjol i bleka, mossiga färger.


Som ni ser är ärmarna aaaningens för korta. Ehm.

onsdag, november 25, 2009

De senaste fynden

På Holmens Marknad kunde man denna fulgråa tisdag hitta väldigt många fina saker. Jag, Efraim och min syster Paulin tog en liten tur dit. Vi behövde komma iväg på något trevlig som gärna fick involvera någon mån av frisk luft. Vi satt nämligen inne och kollade på film och spelade betapet igår fram till 4 på morgonen. Interagera med riktiga människor, vad är meningen?

Jag hittade ett fint 60-talsbord att använda som sybord i ateljen. Snart får jag flytta in :)

Och denna pälsbaskermössa tillverkad i CCCP (enligt hattasken). Fråga mig inte varför jag köpte något pälsigt. Och skulle man göra det skulle svaret alldeles säkert bli att jag inte kan hjälpa att jag har en grav soft spot för allt ryskt.


Och ett gediget, skitsnyggt Husqvarna-strykjärn med textilsladd. 20 kronor. Undersidan är helt fin och blank och slät och bra. Inte rostig och sönderanvänd.

Det ser lite ut som en båt Batman skulle använt som skurkjagarfordon där i slutet på 30-talet.


tisdag, november 24, 2009

Kom att tänka på en kul sak bara

Häromdagen på Gårda kom det fram två söta kvinnor. De gav mig en komplimang för min nysydda klänning.

- Åh, vilken fin klänning! Finns det mönster på den?
- Tack så mycket! Ja, det gör det. Här i Vogues vintage-avdelning.
- Oj, så bra. Den var verkligen jättefin. Jag har letat efter ett bra mönster på en nunneklänning ett tag nu.

Hur skall jag nu känna?

Hjälp



Denna maskin har jag hittat. Den var nästintill komplett med tillbehörsskrin och huv. Det enda som saknades var pedalen. Och sockeln som ansluter pedalen var inte helt vanlig, tyvärr.

Med mina oklanderliga lekmannaskills har jag konstaterat att den borde fungera. Inte för att jag kopplat in den och testat, utan för att jag har vridit runt hjulet lite och ej detekterat något konstigt ljud. QED.

Det jag frågar mig är: Kan man hitta en pedal till denna fantastiska maskin? Och är det ens lönt att drömma om att kunna använda den, och är det inte det; hur trevligt är det att ha den stående som prydnad?

Jag har luskat ut (med hjälp av dess serienummer) att den är daterad till Juni 1937 och tillverkad i Skottland. Och det får mig ju inte att vilja ha den mindre, direkt.

Vackra, vackra maskin.


Slips

För ett litet tag sedan fyllde min kära far år. Jag ville gärna ge honom något han skulle kunna använda. Slipstanken slog mig. Men att köpa en slips kändes inte sådär jätteupphetsande. Att sy honom ett par slipsar däremot. Det kändes alldeles utmärkt.

Jag vet inte hur det är med världens samtliga barn, men jag och min syster målade allt som oftast teckningar till våra föräldrar när det fanns något att fira. Dessa slipsar kändes lite som den nya generationens presentteckningar.


Detta är den ena av de två slipsarna han fick. Den är gjord med den tänkta avigan som räta. Slips nummer två fick rätan som räta, ingen bild finns på den eftersom den för närvarande befinner sig i utlandet. På någon solig och trevlig sandstrand.

Jag har aldrig gjort en slips innan, så jag köpte en snygg på Myrornas och dissekerade. Det är fascinerande hur mycket en slips är uppbyggt av. Foder på foder på foder.

Och jag måste säga att jag är nöjd. Yttertyget är en ganska mjuk och tunn sidenjaquard, fodret är habotai-siden, det andra fodret (som inte syns) är en vanlig fodertaft i viskos och längst in hittar man en halvkraftig tuskafts-ull. Allt är lagt på skrå och 70cm av ett tyg med en bredd på 110cm räckte till två slipsar och en liten näsduk. Därför kan man utan problem lyxa till det med ett dyrt tyg. Tycker jag.

söndag, november 22, 2009

Barnböcker

Salomes barn fick två böcker av mig igår. Dels en bok med verser av August Strindberg och fina illustrationer av Ludwig Richter. "För våra barn - En bok ur den borgerliga barnkammaren".


Liten är du, fast mindre är jag;
Säg vad du vill,
Men dig skall jag ha!

Anna Wahlenbergs Sagor från 1938. I och med att den är såpass gammal, kan det bli ganska roligt att läsa ord som gingo och äro. Och att någon opponerar sig är inte så vanligt i dagens barnböcker.

Detta stycket blev ...väldigt roligt när jag läste task istället för kask. Fort men fel.

Det var då ett förargligt äventyr. Kanske det ändå inte gick så lätt att slå ihjäl folk? Men skomakarpojkar äro bestämt mer seglivade än andra, och med den tröstande tanken spatserade han vidare och kom ut på landsvägen.
Där mötte han en flicka, som gick och bollade.
- Akta dig, så du inte bollar på mig, för då kan jag bli ond, och det är farligt, sade Harald.
Vips kom bollen flygande och slog till kasken på honom, så den for av. Och som en pil var flickan efter, tog kasken, sprang skrattande in i skogen med den och fyllde den med vatten ur en källa.
-Skål, sade hon. Det var en bra kopp, det här.
Och när hon druckit, bucklade hon till den våta pappkasken och kastade den åt honom, sade tack och sprang sin väg.

lördag, november 21, 2009

De andra fynden

På Saron träffade jag även Lotta. Fin som alltid. Vi handlade lite röd kiwi och söt citron. Den söta citronen smakade skumt.. som citron. Fast söt. Och inte så mycket. Ja.

Lägligt nog ringde Salome och tog med mig till Reningsborg. Och för första gången på flera månader hittade jag något att köpa. Pärmar.


De ser kanske inte så mycket ut för världen. Men observera att de är helt omärkta. Och fina. Och av slät kartong.

Jag gillade dem skarpt.

Återigen, tillbaka

Lediga lördagar innebär Saron, Reningsborg eller Erikshjälpen. Alternativt allihopa. Jag hade en sådan fantastik plan. Skulle upp tidigt, äta helgfrukost, pina iväg till Saron och köa i en halvtimma. Tyvärr försov jag mig, så det blev en liten, liten bild kladdkaka till frukost för att sedan komma lagom till insläpp med en plats längst bak i kön. Jag hann i alla fall köa lite.

Väl där inne hittade jag det jag letat efter hur länge som helst. En illustrerad bibel. Och det var inte vilken bibel som helst, utan en monsterbibel större än ett Nintendo 8-bitar.


Skulle kanske lagt en tändsticksask bredvid för att illustrera storleken på bibeln, men jag är inte säker på att man skulle se den. Den skulle bara uppfattas som ett gruskorn i ena hörnet.


Många av illustrationerna är av Gustave Doré. Jag vill gärna minnas att jag bloggat om min fasansfullt gamla Gustave Doré-bok, full av hans bibliska motiv. Men jag kan verkligen inte hitta det. I alla fall är de helt underbara.



"Leviten Efraim bortför sin döda hustru"
Fin detalj. Det är ju detta många av mina mardrömmar handlar om, faktiskt. Att min kära Efraim mördar mig, att jag mördar honom eller något att horribelt (skulle uppskatta om ingen försökte göra en psykoanalys på detta). Och här har jag det. Svart på vitt.

måndag, november 02, 2009

Klänningen

Den blev klar! Förhoppningsvis kommer jag få tillfälle att bära den, och då även ta lite bättre bild. Men just nu måste jag sova..

söndag, november 01, 2009

Alternativ söm

Jag tänkte bara visa er hur man kan göra en alternativ söm. Finns det någon som kan facktermen på denna får ni gärna säga till.

edit:
Vändsöm! Det var ordet :)

I alla fall.


Har man ingen overlock, och liksom jag tycker att sicksack är superfult och knöligt och tidskrävande, kan man sy in fållen i fållen. Från framsidan ser det likadant ut som om man hade använt sig av sicksack, men från avigan får man ett lite mer skräddat utseende. För närvarande strejkar min overlock, vilket är extremt frustrerande.

I detta fallet använder jag mig av ett Vogue-mönster, vilka redan i mönstret har 1,5cm sömsmån inräknat (där det inte står något annat, vill säga). Jag började då med att lägga mönsterdelarna aviga mot aviga och sy en söm 0,5cm från kanten.


Detta är bakstycket sett från rätan.



Sedan vänder ni mönsterdelarna räta mot räta (som vanligt när man skall sy ihop två stycken, helt enkelt) och syr 1cm från kanten. Jag har nu sytt totalt 1,5cm från kanten, precis som man skall.


Här ser ni bakstycket från avigan. En söm utan sicksacksnusk. Mycket bra enligt mig.