tisdag, juni 30, 2009

Ny trenchcoat



Hittades på Myrornas för 160kr. Junesco of Sweden. Vet inget alls om märket, men den verkar vara helt oanvänd och av underbar kvalitet. Mest glad är jag över de små motvecken vid manschetterna och det finns ett likadant i sprundet mitt bak.

Ursäkta bilderna, kameran ville inte arbeta med mig idag.

...
Efter lite googling förstår jag att Junesco var en konfektionsindustri i Lönsboda.

"- Junescokapporna har en otroligt hög kvalitet, säger hon och stryker med handen över plagget.
- De håller än idag och det är många som sparar sina gamla kappor just på grund av kvaliteten.
Klas-Bertil Nilsson arbetade under 27 år som pressare på Junesco.
- Det är sant. Kvaliteten i det här hantverket finns det inget som slår. Allt är perfekt uppbyggt innifrån och ut. Det är därför kapporna håller formen än idag även om de är gjorda för 20-30 år sedan."
Artikel

Sådant är alltd fint! Jag blir både glad och vemodig när jag läser det. Har lite svårt att tänka mig att jättemånga klädtillverkare idag kan vara lika stolta.

Locka håret

Fina lockar fås genom att tvinna, sedan rulla upp. Sharing is caring!


...

Jag börjar bli stressad. Om 20 minuter försvinner mitt internet. Det är ett dåligt tecken. Man skall icke vara beroende av sånna saker... men jag har en ebay-auktion jag vill vinna klockan halv fem inatt. Tur att Soraya bor två gårdar bort.

Edit:
Nu är klockan 66 minuter över. Det känns som om jag lever på lånad tid.

fredag, juni 26, 2009

De finaste barnen


Idag följde jag med Salome, Efraims syster, ut på en utflykt. Inte så långt, men i Änggårdarna känns det som om man rest många mil utanför staden. Det är en idyll.

Salome har tre fantastiska barn, som råkar vara hur söta som helst.





Djamin ville vara effektiv och bära alla oversize-plockepinn på en vända. Det gick sådär.


Plockepinn-lekarna var lite farliga. Spjut är tydligen roligare.



Kaffet fick vi i dessa fantastiska koppar.


En av de bästa lediga dagar på länge!

Baddräkten

Jag har ett litet badräktsproblem. Jag har egentligen ingen jag vill eller kan använda. Följande baddräkt är helt okej, men den är lite för stor och inte helt i linje med vad jag vill ha. Dessutom har den haft isydda kupor som gjort att jag ser ut som Dolly.

I ren frustration sprättade jag ut dem. Utan att undersöka om det fanns något foder bakom.


Lyckligtvis är den inte genomskinlig.

torsdag, juni 25, 2009

Brun


Jag har sju och en halv meter av detta tyg. Men det är alldeles för smalt, så det är inte en jätteimponerande mängd egentligen. Det kostade nästan inga pengar alls och är ett av Gårdas äldsta tyger.

Färgen är det som gör mig gladast... ordentligt fyrtiotalsbrun. Ellerhur? Av detta skall det i allafall bli en höstkappa med dubbelknäppning, sjalkrage och motveck i midjan bak.

tisdag, juni 23, 2009

Tuppens Sybok


Idag fick jag en present av den bästa kollegan i hela världen. Nonno. Nonno Nordqvist. Den finaste kostymören i hela Göteborg. Hon hade hittat denna boken på Erikshjälpen. Det är en helt underbart fantastisk bok. Ni skall få se.


En del materialkunskap. Tuskaft, kypert, fiskben, påfågelöga och satin. På andra sidan står det så fint "Rayon är starkt, när det är torrt... ...och blir skörare, när det är vått"


Sömnadstekniker... bland annat passpoaliserat knapphål.


...hur man gör olika typer av veck.


Hur man tar mått på skitsnyggingar från fyrtiotalet. Som verkar vara smått buttra fram tills de får en färdig klänning på sig.


Mer måttagning. Bra för intresserade att se.


Okej... mer måttagning, men hon var ju så fin.


Detta är ett av de bästa styckena. Provning. Kollar man närmre kan man läsa detta:


"I en rygg med utpräglad svank skall man ej svänga för hårt i midjan, ty då framträder skavanken onödigt mycket."
Ihop med en bild på en kvinna med skavank, samt en utan.


Bra att veta för er som flyttar hemifrån.

Josefin och Camilla


Igår var en fin dag. Tack!

söndag, juni 21, 2009

Hamburgare


Jag var bara tvungen att visa dessa... små bakelser gjorda av muffins, brownies och någon form av mördegskakor.

HÄR hittar ni hur man gör dessa. De är till för den dagen man känner sig ambitiös, och den dagen kan mycket väl komma. Passa även på att kolla in resten på den bloggen. Hon är en mycket kreativ och duktig människa!

Färdig ficka

Så. Fodret är isytt. Jag är faktiskt grymt nöjd.

Och det var dessutom lätt som en plätt.

lördag, juni 20, 2009

Mäkta stolt


Det BLEV en passpoalficka.

Jag gjorde helt enligt beskrivningen. Lookie.


Pressade på mellanlägg på dels tyget som skall få en ficka, och det kontrasterande tyget. Ritade en mittlinje på både kontrasttyget och på huvudtyget(?) och vart fickan skall sluta och börja. Sedan pressade jag de två linjerna som i slutandan kommer ligga näsa mot näsa.


Jag markerade stället där jag skulle börja och sluta sy. Detta är rätan på tyget.


Sedan lade jag tygerna räta mot räta, och mittlinje mot mittlinje. Sedan vek jag den redan pressade linjen in mot mittlinjen och sydde från punkt ett tiill punkt två (som jag redan markerat).

Ja, jag dricker vin när jag syr. Ibland.

Tillslut har jag två sydda sömmar och en mittlinje som skall klippas upp med två klippflikar upp mot hörnen.


Jag vrängde och jag pressade.


Jag sydde kanterna, så att den lilla fliken skall ligga på plats.


Då ser det ut såhär.


Jag pressade ännu mer, och voila! Ein passpoalficka! Eller början till den i alla fall. Resten är ju en bit kaka.
För att kicka igång sömnaden igen skall det produceras en väskpåse till Efraim. Han har ett par stycken, men nu skall han få en till. Inspirerad av omslaget till Soulwax - Nite versions


Inte jätteupphetsande, kanske. Men alltid något.

Jag skall även ge mig på att sy infällda fickor på insidan. Aldrig sytt sådana innan, så det skall bli lite spännande. En fantastisk instruktion hittar ni HÄR.

fredag, juni 19, 2009

Svammel

Den senaste månaden har jag inte haft någon direkt lust till något. Knappt sytt en söm. Knappt lyssnat på musik. Knappt lagat någon mat. Knappt städat.

Vad gör man då?

Man tar sig i kragen. Men det är hemskt svårt.

Nu har jag ryckt upp mig. Ikväll. Kanske temporärt, kanske för en överskådlig framtid. Vi får se.

Det står i alla fall en deg på kalljäsning i kylen. Det skall bli baguetter. Där inne står även en sangria på mogning. Och en marinad till champinjoner. Samt en krämig potatissallad och en sats fantastiska biffar. Jag måste nästan dela med mig av receptet, de är nämligen helt fenomenala.

Nu skall jag förbereda en rabarber/hallon/björnbär/mandelmassaspaj.

Massa mat, alltså. Denna unge herrn kommer nämligen till Göteborg imorgon. Och när det är midsommar måste man ha alldeles för mycket god mat.


Tagen förra helgen i Oslo. När det var perfekt midsommarväder en vecka för tidigt.

Vilket otroligt svammelinlägg. Hoppas ni mår bra i alla fall.

onsdag, juni 10, 2009

En helg i bilder

Jag åkte till Norge på Sveriges nationaldag.


Efraim jobbade i en teatergarderob hela lördagen, så jag passade på att lägga mig i Slottsparken och läsa. Det var nästan för skönt. I mitt hörn av parken var rhododendronbuskarna så strategiskt placerade att ingen vindpust nådde mig på flera timmar. Och solen låg på.


Denna brosch köptes av den fantastiska Linnéa. Den påminner jättemycket av en brosch jag fick av en av de finaste vänner jag har, men som tyvärr tappades bort. Broschen. Inte vännen.


När solen inte var rolig längre försökte jag ta mig till Efraim. För att läsa mer. Han installerade en läslampa på trappräcket. Jag kallade honom Herr Timell, men han förerog MacGyver.


Jag vill visa er mitt superfynd från i höstas. En Johan Skoglund-trench. Den bor jag i.

När det äntligen blev söndag, och vi hade en hel dag ihop, gick vi på second hand-marknad i Birkelunden. Klänningen ovan var tyvärr i väldigt dåligt skick, annars hade den fått följa med hem.

En läsare berättade för någon månad sedan att man hittar info om den marknaden HÄR och att det finns en hemsida som heter Loppemarked, där det finns info om loppemarkeder i Norge.


Föga fynd, utöver en musiktidning från januari -52 och detta hårspänne jag fortfarande försöker skapa mig en uppfattning om. Antingen är det fint, eller så ser det ut som en insekt som fastnat i mitt bakhuvud. Det är verkligen på gränsen.


På kvällen var det personalfest för garderobsarbetarna på Folkteatern. Det var en fin avslutning på helgen.

Grön Anna


Jag hittade Rörstrands Grön Anna på Myrornas idag. Det gjorde mig lite glad. Det är en fin serie. Även om jag har små våta drömmar om Stig Lindberg.

torsdag, juni 04, 2009

Typ Chanel





Idag inveg jag min råsidenjackett på riktigt. Den passade, och jag kände mig fin. Det enda som saknas är skärpet. Den skall få ett skärp.