fredag, maj 29, 2009

Den snygga svarta


Jag hittade den på Drömma. Jag har inte sett maken på hantverk. Och jag trodde inte att någon skulle uppskatta den för vad den verkligen är, så jag var helt enkelt tvungen att köpa den. Det var den värd.

Det är dessutom det bästa som någonsin suttit på min kropp.

Och just nu upptäckte jag att den dessutom är handsydd. Jag hittade en fäst tråd och upptäckte att stygnen kommer INTE från en symaskin. Den är alltså handsydd. Denna vidrigt skitsnygga klänning som råkade sitta som en handske på nästan alla ställen.



Det som gör mig mest häpen är att den inte är byggd i våder. Den är byggd i horisontella rundskurna spetsbitar. Varje remsa är ca 5 cm bred. Från midjan och ner är det 17 st spetsbitar. Varje varv är tydligen också handsytt. Förstår ni vilket jobb som ligger bakom denna klänning?


Bystpartiet är det enda som inte riktigt passade. Det passade tyvärr inte alls. Jag har utan tvekan 5 storlekar för små bröst för denna klänning. Jag kan få ner båda mina knutna nävar i EN av kuporna när jag har den på mig.

Men, som tur var kan jag antagligen justera detta. Men oroa er icke, jag skall inte lemlesta och mörda klänningen. Den skall bara anpassas efter min kropp. Jag skall ju trots allt älska den för resten av mitt liv.


Här är en bild på insidan. Man kan välja hur hjärtformad man vill ha sin urringning. Fenomenalt.

Drömma-mingel


Igårkväll var det mingel i Drömma-kollektivet. Hur trevligt som helst. Jag gick dit med min syster och hon fyndade tre fantastiskt fina underklänningar.

Och jag fyndade en klänning som är överjordiskt fin och välarbetad. Jag vet inte vad jag skall säga. Den är galen. När jag kommer hem från jobbet får jag ta och presentera den, eftersom jag inte hinner det nu.


Ett smakprov på klänningens mest välarbetade del.

onsdag, maj 27, 2009

Lyx


Vid tillfällen som detta är jag glad att jag har 120 trådrullar i hela färgskalan. Det är en sådan lyxig känsla att den är svår att förklara. Jag känner mig rik. Nu måste jag bara ordna en förvaring till dem. Det är inte hållbart att bara skriva "brandgul-vinröd" på förpackningen.

Roligast när det kommer till färgbeskrivningar är crêpe satinen på Gårda.

Absinth-grön.
Frostig vindruva.

Och det stämmer verkligen. Det är precis så färgerna ser ut.

Jag gillar färger som kan avslutas med "-med mjölk".

Blåbär med mjölk.
Vattenmelon med mjölk.
Smaragd med mjölk.

tisdag, maj 26, 2009

Kopiera mönster

Det är alltid skönt att veta att det ÄR möjligt att rita av sitt favoritplagg. Om det nu skulle vara så att man använder det tills det inte finns något kvar av det. Detta är min mammas favoritklännig, och hon skall få en ny. Likadan. Jag tänkte visa er hur man gör utan att behöva sprätta upp hela plagget eller knöla med papper ovanpå och "kalkera" plagget.

Här bjuder jag på ett monsterinlägg.


Lägg ut något mjukt (en bit dubbelvikt tyg, en handduk eller en matta) på ett bord eller som i mitt fall, när man inte har många kvadratmeter, på golvet. Placera mönsterpappret ovanpå detta och slutligen skall plagget placeras påmönsterpappret.


På dammönster finns det ofta insnitt (de som vanligtvis sitter någonstans kring bysten eller midjan) för att få en så bra passform som möjligt. Det komplicerar dock kopieringen av mönstret något, eftersom plagget inte är helt slätt, utan lätt format. Här valde jag att börja uppifrån och arbeta min väg nedåt. Lägg först ut plagget så att du har mitt fram vid halsringningen längs med mönsterpapprets raka kant. Nåla fast. Stryk med handel över plagget så att det ligger slätt upp mot axeln. Nåla igen (nåla helt enkelt kontinuerligt under arbetets gång).

Se till att tyget ligger någorlunda trådrakt hela tiden, det kan man se genom att ha koll på tygets struktur och att den verkar vara vinkelrät mot mitt fram.

Gör så att plagget är slätt ner mot insnittet.


För att lite pedagogist illustrera hur trådarna går vid insnittet har jag använt mig av paint. Ungerfär så ser det ut. Därför är det viktigt att först rita av överdelen så att den övre röda linjen ligger helt vinkelrät mot mitt fram, och därefter rita av resterande del av klänningen så att den undre röda linjen är vinkelrät. Annars blir plagget lite skevt.


Det är helt enkelt detta jag krånglar för att skapa. Jag tänkte att det kanske är enklare att visa vad det är jag försöker förklara. De prickade linjerna är insnittet, och utan det blir plagget för platt för oss med bröst.



Nåla längs med plaggets sömmar för att markera var de är. Det är detta som kommer bli mönstret.

Lägst in på insnittet kan du sätta en nål för att hålla just denna punkten på plats. Det är nämligen i denna punkt plagget går från att vara format till att vara slätt.

Räta nu ut plagget så att det under insnittet är rakt. Forstätt hålla mitt fram längs med mösterpapprets raka kant.


För att kontrollera att man har vinklat ner tillräcligt mycket, eller till och med för mycket, kan man mäta på insidan hur brett insnittet är. I mitt fall var det 3,5 cm, och därför skall "gapet" mellan det du först markerade med nål vara 7 cm från den punkt där du nu kommer börja nåla.

Fortsätt att nåla fast plagget mot mönsterpappret, och sedan markera dess sömmar med nålstick.


Bind nu samman alla nålstick med en penna. Det är lättare att se när du klipper ut ditt mönster.


Gör nu samma sak med bakstycke och eventuella andra mönsterdelar.


Finished!

Tillbaka till verkligheten

Jag vill gärna tro att jag är relativt duktig på material, tvättråd och andra saker som är käcka att kunna när man jobbar med tyg. Men ibland är jag bara dum.

En ny, otvättad, chockröd syntettrosa skall inte tvättas med vita saker. Det vet nog till och med den mest oerfarna tvättaren.

Mina vita strumpbyxor med söm bak är numer pastellrosa, likaså min spetströja och min underklänning. Men jaja. Värre saker kan ju faktiskt hända.

måndag, maj 25, 2009

FRAM


För er som inte upptäckt Fram än.

Kooperativ Handel Fram

De har allt man vill ha. Nästan. Det är där man köper enkilospåsar med torkat sojaprotein, ekologiska grönsaker, frukt, choklad, te, kaffe.. allt sånt man vill ha hemma.

Dessutom får man 10% rabatt om man handlar för över 600kr och dessutom går, cyklar eller åker kollektivt dit.

De är värda flera besök.

Kikärtsröra

Detta har varit min favorithummus den senaste tiden. Eller. Det är dumt att kalla det hummus när den egentliga gemensamma nämnaren bara är kikärtor. Ingen tahini eller spiskummin.

I alla fall.


Mixa 100g cashewnötter till smågrus.


Häll i två burkar kikärtor, 0,5 dl olja och lite vatten.

Efter detta skall det mixas till en röra. Häll på mer vatten om det inte blandar sig som du vill.

Smaksätt med en hel kruka basilika (eller som i mitt fall idag, ett paket fryst basilika), citron, salt och cayenne.

söndag, maj 24, 2009

Middag hos Soraya


Igår åt vi middag hemma hos Soraya. Det var hur fint som helst. Hon bor två gårdar bort i den vackraste lägenheten jag sett. Mysig och välkomnande och med röd vardagsrumslampa.


Mycket fin belysning i hennes lägenhet. Här är en spetsduk allt som krävs. Utöver bordslampan.



Jag tillåter mig själv att festsnusa. Och när man har celebert besök, eller är på besök, är det fest.

Legogubbar.


Balettfötter.


Och Teodor. Jag måste visa er Teodor. I år fyllde han 41. Han har en gång i tiden suttit i NK's skyltfönster, men blev en 21-års present till Johan (Sorayas man)

lördag, maj 23, 2009

Till vardags


Jag gillar att det jag klär mig i får äldre damer att bli glada. De är så fruktansvärt fina själva, och när jag går till jobbet klädd såhär berättar de en fantastisk anekdot från femtio- eller sextiotalet när de själva hade på sig en klänning som min.


Detta var dagens stass. Underklännigen är så fin att jag vill ha den som linne. Enda problemet är att den känns lite väl avslöjande, vilket jag löste med en bolero. Men. Denna bolero stängs med en hyska/hake som någon använt för att öppna flaskor med. Antar jag.

Härmed ger jag er dagens vanligaste syn.

Anledningar

Jag har inte kommit mig för att skriva något här på över en vecka. Och det känns faktiskt som om jag har haft massa trevliga anledningar. Inte alla av dem, däremot (se nummer två i listan nedan)

Först var anledningen att jag var i Oslo utan internet. Åkte upp direkt efter jobbet på lördagen och var tvungen att åka paddan-transport vid Brunnsparken för att ens komma fram till Centralen. Mycket ilska i kroppen just då, men inte mer än mannen jag delade säte med. Han hade nog sprängt hela Göteborg om han bara hade haft möjlighet, men han hade så mycket vilja att ilskan kom i andra hand. Hade kunnat vara en väldigt kreativ ilska. Men, ilskan försvan ju närmre Oslo jag kom. Väl där var det underbart. Att fira en nation var något helt nytt för mig. På sjuttonde maj hade folk riktiga 50-tusen-kronors-folkdräkter av specialvävd vadmal och silverbrodyr.

Andra anlednigen var att jag kom hem till Göteborg 01:15 på tisdagen och hade en arbetsdag framför mig. Jag var ganska trött, faktiskt. Dessutom hade jag fått för mig att gå upp halv sju på onsdagen för att storstäda, vilket jag faktiskt också gjorde.

Anledning nummer tre (enligt mig den trevligaste anledningen) är att jag efter jobbet på tisdagen åt middag med världens finaste Mimmi och världens sötaste Liv (kollega från Gårda). Vi pratade och drack saft fram till halv ett. Jag kände mig även sådär smygeuforisk, eftersom Efraim tydligen skulle komma vid halv tolv dagen efter. Efter det blidde det öl. Liv och jag var ju trots allt lediga dagen efter. När vi skulle skiljas åt vid tre på natten får jag ett samtal från Efraim. Han har tagit nattbussen för att överraska mig.

Så nu har jag varit inne i den sista anledningen i några dagar. Celebert hembesök.

lördag, maj 16, 2009

Oslo igen

Idag efter jobbet åker jag till Oslo igen. Hoppas ni får en fin helg!

Dagen till ära tog jag på mig underkjol och baddräkt. Jag känner mig fin!

Entimmaskjolen

Närmre än såhär får ni inte se kjolen än. Den blev sådär. Å andra sidan gjordes den på en timma. Det är ingen ursäkt, men en förklaring. Jag var bara så väldigt sugen på att ha på mig något nytt imorgon. Och det blev ju faktiskt en lätt utställd kjol med hög midja.

Kanske, kanske inte.

fredag, maj 15, 2009

Klänningsporr

Jag råkade hitta en fantastisk hemsida. Jag sitter här och kippar efter andan.

Dorotheas closet

Den (tillsammans med sparkarna från förra inlägget, tack så mycket!) fick mig att vilja sy direkt.






Denna var bara helt makalös. Underbar blå färg. Fina små plisserade veck. Intressant, helt enkelt. Det är inte alla klänningar som är det.


Denna tyckte jag var rolig och fin. Snyggt skuren. Perfekt för den som inte längre vill dölja att man stoppar bh'n med toalettpapper.




Och detta var bara fint. Inte roligt. Jag är svag för dräkter. Jättesvag.

Under en kofta eller kavaj. Vem behöver sidosömmar?

Klagan

Jag får inte gjort det jag vill gjort. Jag har storslagna planer på mängder med sömnadsprojekt, men det är som om jag inte kan med att dra igång dem eller avsluta dem. Och det är ju inte som om jag har något bättre för mig, så jag förstår inte varför det inte går bättre än det gör.

Det är väldigt frustrerande.

Nu är det väl nästan över en vecka sedan jag sydde en söm på symaskinen. Visserligen har jag virkat lite under tiden, men det ger mig inte samma tillfredsställelse. Det är bara något jag gör när jag är i en situation som denna; jag vill skapa något men får inte tummen ur.

Ge mig en spark. Jag måste komma igång igen. Kolla bara på vad jag skulle kunna ha i min garderob om jag bara kom igång:

Pennkjolar
A-linjeformad (ändå relativt snäv) kjol med hög midja
Seglarbyxa
Randig, veckad kjol (som glassklänningen, fast kjol)
Liten svart klänning
Mamelucker
Lös-spetskrage
Blus i en vit, svartprickig crêpe satin
Blus i viskos/siden-tyget jag ännu inte köpt från Gårda
60-talsklänning en en tjockare (ofiltad) ull
40-talsklänning i en tunn ull, med fina detaljer i thaisiden
Spetsunderkjol


Ja, nu har jag klagat färdigt. Ha en fin dag! Vi ses kanske på Gårda!

torsdag, maj 14, 2009

Tip the velvet

Jag blev tipsad om Tip the velvet av fina Idun. Jag har varit helt tappad när det gäller uteliv den senaste tiden, så jag hade ingen aning om vad det handlade om. Lite hemsideläsande senare inser jag att det är ett helt löjligt roligt evenemang. Burlesqueklubb. Med massor av skitsnyggingar till människor.

Kolla kolla. Tip the velvet.

Många har underkläder som utekläder. Men jag ser ett ypperligt tillfälle att ha på sig violklänningen. Och dessa skall bäras inunder.