onsdag, april 29, 2009

Mingel och ny klänning

Igår gick jag och Nonno (kollega och vän) till mingelkvällen i Drömma och Mon Cheri's lokaler. Dessutom träffade vi på kollega nummer tre, Linda, där. Fruktansvärt trevligt! Folk var glada och överallt hängde det kläder och andra kreationer. Min kreation hängde också där faktiskt, och den såldes till en vacker, rolig, trevlig och väldigt skön kvinna vid namn Mimmi.

Och jag hittade något. En lila 60-talsklänning som av någon anledning satt bra på mig.

Mycket trevlig kväll, som avslutades med några öl på detdärölställetpåjärntorget. Jag väntar för övrigt med spänning vad Kafé Järntorget skall bli för café. Det kommer att öppna upp där Respekt tidigare existerade. Jag hoppas ju på ett hopkok av gamla mjuka fåtöljer och poesikvällar, men befarar att det istället kommer bli en variant av Condeco. Är det någon som vet?

måndag, april 27, 2009

Sidenskolan

Crêpe satin [kräpp satäng]


Även kallat Charmeuse. Detta är nog det tygporrigaste tyget som finns. Det är antagligen det tyget flest människor associerar med siden. Det är ett mjukt, följsamt tyg med ett väldigt tungt och draperande fall. Den har en satinyta och en crêpad yta (en glansig och en matt yta). Båda dessa sidor är rätsidor, vilket medför att man verkligen kan leka med plagget man skapar, t.ex. ha satindetaljer till ett annars matt plagg.

Tyget ovan köpte jag på Gårda idag, och jag tror att jag skall göra en kortärmad blus av det. Antingen med en lite djupare rund ringning och en möjlig liten sjalkrage, eller en blus med rosettknytning i halsen.

Oslo

Jag har haft den finaste helgen på länge. I fredagskväll åkte jag upp till Oslo för att hälsa på Efraim, dels har vi sovit alldeles för mycket men vi har också hunnit göra väldigt mycket trevliga saker. Grilla i park och dricka öl, sitta på innergårdar med girlanger av lampor i olika färger, gå på fantastiska marknader och bara vara med varandra. Väldigt, väldigt fin helg.

Först måste jag bara visa en bild på den sorgligaste gungställningen jag någonsin sett.

Här kommer bilder från en söndagsmarknad som ligger någon gata från Sofienbergsparken. Vi var inte alls beredda på att det skulle vara denna typen av marknad. Det är utan tvekan den bästa marknaden jag någonsin varit på. Den var sprängfylld av fantastiska vintagekläder och möbler som producerats för 50 år sedan. Det var nästan lite för stort urval.

Marknaden från avstånd. Stor var den.

Många av stånden såg ut såhär. Alla fina saker bråkade om plats.

Och här har vi den. Telefonen jag blev störtförälskad i.

Har ni mycket pengar och obegränsat om plats måste ni åka dit. Ni bara måste göra det.


Detta var smyckesskrinet som fick följa med mig hem. Det fungerar alldeles ypperligt som syskrin för enbert sy- och symaskinsbehör.

Och telefonen. Den gick inte att motstå. Nu skall jag bara skaffa hemtelefonabonnemang.

fredag, april 24, 2009

Glassklänning


Klockan råkade bli ganska mycket och det råkade bli en klänning istället.



Imorgon åker jag till Oslo, så jag hoppas att ni alla får en fin helg!

torsdag, april 23, 2009

Mönsterpass


Glasskjolen har stor potential faktiskt. Denna bilden togs igårkväll, och nu är allt det tråkigaste arbetet över och den börjar ta form.

Här ser man inte så mycket.. men det är nästan bättre. Så får ni en chock sedan när jag visar upp den färdiga kjolen (antagligen i natt klockan tre eller halv fem eller så).

Tips:
Ta er tid att nåla, tråckla, beskära och ha er. Det är värt var enda minut det tar.

Mönsterpassa med omsorg. Det är värt varenda minut det tar.

Pressa sömmarna när de är klara. Det är det som kan få något att se skräddat och inte ihophafsat ut. Det är värt varenda minut det tar.

Färdigstädat

Titta, inga pinaler så långt ögat kan nå. Det är en speciell känsla att kunna gå över golvet utan att titta vart man sätter ner fötterna. Före-bilderna kommer jag alltså inte visa för någon.


Här har vi ett vardagsrum som är helt second hand. Slår vilket Mio och IKEA som helst.

Soffan har varit med i en teaterföreställning och får plats i en Volvo 240.

Tv-skänken är faktiskt lite stympad. Den var på tok för 60-talig när vi köpte den (på Reningsborg) med sina fyrkantiga former. Vi gjorde helt enkelt så att vi köpte en minibyrå med fina, runda ben och använde dem till skänken.

Fåtöljen med fotpall är från en second hand-webshop och utan tvekan den skönaste fåtöljen jag suttit i.

Den trehuvade lampan köptes från en väldigt trevlig kvinna som hade lagt ut en annons på Blocket. Det är nog mitt absoluta favoritköp någonsin. Skärmarna är lite blomformade och har varisin färg, den ena kritvit den andra cremevit och den tredje ljusrosa.

onsdag, april 22, 2009

Glasskjol

Idag har det varit en väldigt bra dag. Jag känner mig i form och jag fick precis en energikick (som verkligen har lyst med sin frånvaro de senaste två veckorna). Kaffet är slut och bullen är uppäten. Nu skall jag diska och städa, för imorgon skall jag och Camilla äta frukost här. Och hon vill nog inte sitta på trådrullar och kaksmulor.

Idag var Linnéa inne på Gårda och handlade fina tyger. Hon har väldigt bra smak, och jag tror definitivt att hennes alster kommer bli fantastiska.

Och idag skall jag fira mitt mående med att påbörja en glasskjol. En kjol man egentligen skall sälja glass i. Veckad och randig i marinblått och vitt. Modellen kommer att vara väldigt lik denna, men ingen omlott och bredare linning.

(Och klänningen från detta inlägget kommer ni få se om den blir bra. Tyget beter sig nämligen inte så som jag vill, och just nu ser den ut som en formpassad mysklänning med skitsnygg krage. Jag ger mig själv friheten att påbörja något nytt innan den är avslutad.)

tisdag, april 21, 2009

Bättre och bättre

Det känns bättre och bättre. Körsbärsträden på Järntorget har slagit ut och innergården börjar bli grön och full av blommande rabatter. Väldigt fint.

Har dessutom hittat ett jättebra bas-byxmönster från Vogue. Världens högsta midja och vida ben. Det kommer nog se bra ut om man gör om det till seglar-modell och använder ett relativt stelt tyg. Jag måste dessutom förlänga dem nästan 15 cm, eftersom jag är aningens längre än gemene kvinna. 184cm.

måndag, april 20, 2009

Smådepp

Det går inte så bra med något faktiskt. Jag känner mig lite allmänt nere, främst på grund av att det faktiskt märks att Efraim inte är hemma. Dels på grund av att han inte är här och kramas och är fin och mysig, men också för att jag är ett jävla stök. Jag är värdelös på att hålla i ordning här hemma, och det är först nu jag inser hur kass jag är på det. Efraim gick nämligen runt i lägenheten och plockade när jag hade somnat, och det gör han ju inte just nu.

Men på jobbet är det grymt i alla fall. Där städar jag! Och där finns det ingen tid att tänka på hur långt bort Efraim är (hela tre timmar). Idag kände jag mig som en kyrklig Sailor Moon med dessa kläder:

torsdag, april 16, 2009

Bra att veta

När man inte riktigt kommer för sig att städa läser man på internet om hur det är man skall göra när man städar. Då hittar man en sida som heter MammaVet och lär sig att städa, det gör man på detta viset:

Gör ett städschema
Vitsen är att om du alltid städar på samma sätt går det enklare och snabbare. Du slipper fundera på "och vad ska jag göra nu?". Så här kan ett veckostädningschema se ut:

  • Öppna alla fönster och vädra (beroende på årstid och väderlek).
  • Gå igenom alla rum du ska städa och plocka undan prylar. Lyft upp mindre möbler på större.
  • Börja med badrummet, skura ur handfat, badkar och toastolen, spola av alltihop med handduschen använd en skrapa till kakel och golvet. Ta en handduk som du ändå ska tvätta och torka av badkar, spegel, handfat, kranar och toa.
  • Damma av i alla rum, torka alla tomma ytor med en fuktig trasa.
  • Dammsug eller torrmoppa golven.
  • Torka av golven med en fuktig trasa eller en svabb.
  • Klart

Städa

Idag skall jag städa. Jag funderar på att lägga upp före- och efterbilder på de 34 stackars kvadratmetrarna. Oj, verkligen. För stökigt.

Men jag dricker i alla fall ett glas rödvin för att få allt att bli lite festligare. Och lyssnar på bra musik. Soulwax och 2 many dj's fungerar för mig just nu. Nästan fest, med andra ord.

tisdag, april 14, 2009

Lampa!

Jag och Efraim hittade en lampa på Blocket som var lite för sjuk för att motstå. Ni ser ju själva. Monstruöst stor dessutom. Den är från sextiotalet och snart skall den få nya kläder. Vita fina sidenkläder. Och en ny tygklädd sladd.Och min nya klänning skall inte alls få en mörkgrå krage. Den skall få en fin ljungfärgad thaisiden-krage. Det är den helt klart värd.

måndag, april 13, 2009

Vardagsklänning


Jättefint kaos som skall bli min egna nya vardagsklänning. En sådan man har på jobbet utan att känna sig obekväm. Den blir förhoppningsvis klar idag! Mönstret gjorde jag igårkväll och tyg fanns redan hemma. En mellangrå, tunn ull/viskos skall få bli huvudklänning, och detaljerna kommer att göras i en jättemörkgrå viskos.

Det är en underbar känsla att få använda lite gammalt tyg som bara legat där och väntat på ett kreativt ryck. Det är lite samma känsla som att få undan gammal disk, eller städa något man låtit bli att städa på ett bra tag. Lite frihet.

Lite mer plats för nytt tyg.

söndag, april 12, 2009

Påskbrunch och pannkakor

Vi gick hem till Soraya, Efraims mamma som bor två gårdar bort, och åt en underbar påskbrunch med pyttipanna, fylld avocado, fyllda champinjoner och grönsaker.

Jag hade med mig vanilj-och-kanel-pannkakor. Snabbversionen av pannkakor. Det finns nämligen två versioner, och här får ni receptet som räcker till löjligt många pannkakor:

Den snabba versionen (kan tyvärr bli lite sega om man inte passar sig)

1 liter mjöl
1 liter billig sojamjök
Vatten
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
2-3 msk socker i någon form

(smaksätt gärna med kanel, kardemumma, vaniljsocker eller saft)

Blanda allt torrt tillsammans med mjölken. Fyll på med några deciliter vatten. Ställ in all smet i kylen någon halvtimma för att låta mjölet svälla lite. När smeten tas ut fyller man på med så mycket mer vatten som behövs för att smeten skall klara av att göra så tjocka eller tunna pannkakor man vill. Grädda på hög värme.


Den långsamma versionen (med garanterat fantastiskt resultat)

1 liter mjöl
1 liter billig sojamjök
Vatten
2-3 dl linfröavkok* (det låter jättesnuskigt, men det smakar inget och fungerar hur bra som helst)
1 tsk salt
½ tsk bakpulver
2-3 msk socker i någon form

*Linfröavkok görs på 3 dl vatten och ½ dl linfrön som får koka i några minuter, och sedan silas linfröna bort. Vätskan är det man använder till pannkakorna.

(smaksätt gärna med kanel, kardemumma, vaniljsocker eller saft)

Blanda allt torrt med mjölken. Vispa ner linfröavkoket. Ställ även här in all smet i kylen någon halvtimma för att låta mjölet svälla lite. När smeten tas ut fyller man på med så mycket mer vatten som behövs för att smeten skall klara av att göra så tjocka eller tunna pannkakor man vill. Grädda på medelhög värme.

lördag, april 11, 2009

Till salu

Nu finns min kjol från detta inlägget att köpa hos Drömma här i Haga. Den kommer att kosta 495kr och just nu hänger den bara där och väntar på en ägare.

Detta är underbart! Grymt kul.

fredag, april 10, 2009

Sekreterarkjolen

Ein stück pennjkol på gång. Det blir en bild på allt utom det som inte är klart, det vill säga fållen längst ner och knappar längst bak.

Observera min naturligaste pose. Nackdelen med riktiga naturliga poser det är att plagget inte ser jättesnyggt ut. Det ser mycket finare ut i onaturliga vinklar och inte lika fint ut när man packar upp grönsaker eller borstar tänderna.

Pernilla Wahlgren

Lookie. Jag färgade håret i förrgår. Min vanliga färg är råtta, så jag tänkte göra den lite finare. Göra den lite djupare. Då valde jag en "ljus guldbrun" ton med Pernilla Wahlgren på förpackningen. Det kan inte gå fel, tänkte jag. Gör hon något MÅSTE det ju vara hur bra som helst. Ellerhur?

Det blev inte direkt ljust guldbrunt. Det blev mer mörkt rödbrunt. Inte mig emot, men det var lite oväntat!

Det roligaste med hela grejen var ändå förpackningen. I reklamen säger de ju något i stil med "hår som får näring får bättre färg" och detta står även på förpackningen inom citationstecken med Pernillas signatur under. Hon har därmed fastställt att det är så det är. Det är hon som står för sanningshalten i citatiet. Känns jättebra.

torsdag, april 09, 2009

Efraim

Hejhej!

Idag kommer Efraim hem!

tisdag, april 07, 2009

Veckad kjol

Den är klar!
Och jag blev riktigt nöjd.
55 cm lång blev den och midjan går att reglera mellan 66 och 76 cm i tre steg. Knapparna är hur söta som helst, det är små hästhuvuden.

Tygtönteri

Kolla, kolla, kolla vilket fantastiskt tyg jag har hittat.
Bara att lägga veck, och den blir helt makalös. Ytterkligare en kjol skall detta alltså bli.

Krasse


Att odla krasse är mycket givande. Den kräver nästan inget från mig, men ger mig känslan av att göra något bra. Jag längtar till en krassesmörgås.

Skördar man krasse?

måndag, april 06, 2009

Kvällens mat

Ikväll blev det seriös mat. Jag var så förbenat trött på att inte äta ordentligt.

Det blev massa mat. Jag hittade mänger av bra grejer på Hemköp.
Här ser vi färskpotatis, stuvad spenat, soltorkade tomater och Soraya-gryta.
Efterrätten bestod av pannkakor med chokladbitar inuti, jordgubbsglass, vispgrädde och andra bra tillbehör.

Jag orkade inte äta upp allt, men jag har en fantastisk lunch och frukost imorgon.

Sorayas gryta kan jag rekommendera till vem som helst.
Till 2-3 portioner behöver du:

1 liten purjolök
1 påse Veggos "Kycklingbitar" (fruktansvärt osmakligt namn, men väldigt goda. Dessa kan du även byta ut mot t.ex soyastrimlor eller soyabitar)
1 paket havregrädde
1 tsk rosépeppar
2 tsk oregano
1 msk olja
Salt
Nymalen svartpeppar

Tvätta och hacka purjolöken. Fräs den tillsammans med veggo-bitarna i en panna med olja. Tillsätt havregrädden och kryddorna och låt grytan reducera sig själv till en krämig och ej såsig gryta. Servera!

söndag, april 05, 2009

Spetskjolar

Här har vi början på nästa kjol. Den vita, skira spetskjolen.
Veckad, nålad och snart färdigsydd. Det känns fint!

Två 6,5-meters spetsbitar? Ja. Det blir en hel del spets.

lördag, april 04, 2009

Skor

Jag har skaffat fina skor den senaste tiden. Jag är mycket stolt, och vill helst visa upp dessa jämt. Eftersom jag saknar 8 fötter kan jag inte gå ut med alla samtidigt, så jag väljer att upp skönheterna här.Finfina skapelser från Charlston här i Haga. Dessa hittade jag på Emmaus på Götgatan i Stockholm. Hela klackar och allt.
Från Tradera. Bra ställe. Lätt beroendeframkallande, ety adrenalinkicken i annonsernas slutskede är mäkta stor.

Och här är de. Mina överlägset snyggaste skor. Om jag kunde med att erkänna att jag älskar ett par skor, skulle jag göra det.


Jag avslutar med mina äckelskor jag använder varje dag. En gång i tiden var de fina.
Din Sko är fullkomligt värdelösa. Dessa skor är inte femton år, de är fem månader gamla.

Focus

Nej, jag tänker inte bara på tyg. Jag lovar. Jag tänker på mat också. Och Efraim (lite för mycket).

Igår kom jag äntligen iväg och träffade mina bästa Focus-vänner. Club Focus är det bästa som hänt Ica Focus sedan tidernas begynnelse. Vi träffas och handlar på Focus (eftersom deras utbud är grymt) och igår gick vi hem till Fredrik och lagade till det vi hade handlat. Och det vi åt var vegan! Helt otroligt. Jag var inte beredd på att det skulle vara okej för alla. Vi bestämde oss i alla fall för att laga bruschetta med soltorkade tomater och spenat till förrätt, lasagne med färssås, spenat/champinjonröra och bechamelsås samt glass, vispgrädde, kakor och jordgubbar till efterätt.När jag har ett recept skall jag dela med mig. Just nu är nivån på "tillsätt mjöl tills det räcker".

Vegan-tips:
GoGreens vispgrädde är bra. På riktigt. Den smakar inte aspartyl-fenylalanin-metylester. Det är den som i prinsesstårtan jag fick på min födelsedag.

Och Elsa tipsade mig om att Eldorados tårtbottnar kanske är vegan. Det hade jag ingen aning om. Men det låter inte helt otroligt, eftersom de förmodligen vill spara in på allt som går att spara in på. Typ ägg och mjölk. Förhoppningsvis är det i alla fall riktigt socker i. Jag skall hålla utkik efter dem.

Den röda strumpan

Jag har gjort något jättekorkat.

Jag håller på att tvätta mina nya tyger, och dessutom testtvättar jag lite tyger. Ett av tygerna som jag vill testtvätta är ett fint blustyg. Blustyget är i alla fall innan tvätt fantastiskt. Det mest perfekta blustyget jag stött på.

Hur som helst. Jag slängde in halva biten blustyg i tvättmaskinen och tog upp halva till lägenheten för att handtvätta. I maskinen jag slängde in den i fanns de nya blåbärsfläck-färgade spestarna. Min tanke i precis denna stund var: "Äh!"

Well, ibland färgar tyger av sig. Ja, det är faktiskt så. Det kan hända. Detta vet jag. Exakt hur mycket varierar, men just detta tyget visade sig vara jätteduktig på att släppa färg. Och här har jag dessutom försökt skölja ur den massa gånger. Neonrosa. Lovely.
Edit:
Det hade inte hänt något med tvätten. Den ena spetsen blev lite, lite mer grön? Men mycket fin ändå. Detta lär oss vad? Jo, att temperatur är mycket viktigt när man tvättar. Jag körde på känsla när jag handvättade, och vissa tyger reagerar då genom att blöda. Vissa blöder vid lägre temperatur än rekommenderat, andra vid högre.
Jag lärde mig också att blustyget är ofarligt, och därför kan användas när som helst och till vad som helst.

torsdag, april 02, 2009

Inget tyg

Tyget jag suktade efter var inte bra för mig. Det var randigt. Smygrandigt. Ränder som bara syns på avstånd.

Mer tyg

Nu är jag påväg till jobbet. Där ligger ett tyg och väntar på mig. Igår hittade jag nämligen en rulle tjockt och mjukt ulltyg som kommer från ...sjuttitalet? Den var billig och skitsnygg. Hade aldrig sett den innan, som om den bara hade väntat på att jag skulle hitta den.

Jag dör lite när jag tänker på den, så fin var den. Så fin att jag var tvungen att skriva ett inlägg om den.

Det är väldigt trevligt att jag fortfarande kan hitta tyger på Gårda som jag aldrig sett innan. Det gör det lite mer spännande.

onsdag, april 01, 2009

Projekt-tyg

Jag har ett projekt!

Planen är att sy ett litet gäng kjolar för försäljning. De kommer bli hur fina som helst och vara lite småinspirerade av den lila finklänningen.
Färgen på de ovanstående spetsarna är inte riktigt som på bilderna. Den översta påminner om urtvättad blåbärsfläck och den undre är ännu mer urtvättad. Åskblå med mjölk.
Och jag kunde bara inte stå emot detta grova, raggiga bomullstyget. Jag ser en lätt utställd kjol med en tillhörande minijacka/minicape framför mig.