tisdag, mars 31, 2009

Under

I Stockholm passade Paulin, Efraim och jag på att gå runt i så många second hand-butiker vi hann. Dagen inledde vi på Café Edenborg i Gamla stan. De har legat högst på min lista över godast cappuccino i flera år. Jag testade i och för sig Pusterviks cappuccino för några veckor sedan, och den var också helt fantastisk.Edenborg har av någon anledning valt att byta ut alldeles för mycket av inredningen. Den bestod tidigare av mysiga, nedsuttna tvåsittssoffor och fåtöljer. Nu är det nästan bara vanliga stolar. Vilka förvisso antagligen är enklare att hålla rena. Men det är inte lika mysigt. Kaffet var å andra sidan fortfarande lika fantastiskt gott.Dessa underkläder fick följa med hem. Den blå rocken och smock-rysch-spets-trosan är från Beyond retro och underklänningen kommer från Emmaus.

Finklänningen

Klänningen förtjänade lite bättre bilder.

Jag ser nu att underkjolen jag har under på bilderna inte är vad den en gång varit. Lite mesig. Jag har planer på en ny, smart, fin och på alla sätt fantastisk underkjol av IKEAs billighets-spetstyg för 7kr metern. Bra pris, med tanke på att jag köpte 14 meter. Den kommer att kunna vara i 6 lager för att ge massor med vidd. Dess resmor ligger tillskurna, men min overlock har bestämt sig för att strejka eller ta semester, så det kommer ta ett litet tag innan den blir klar.

fredag, mars 27, 2009

Den är färdig



Hårt arbete lönar sig, och det känns hur bra som helst.

Nu åker jag till Stockholm över helgen. Klänningen skall invigas, vin skall drickas och butiker skall besökas.

torsdag, mars 26, 2009

Återupptäckt

Jag har verkligen saknat att sitta uppe sent på nätterna för att sy och dricka kaffe. Och lyssna på mjuk musik.

Just nu lyssnar jag på en av de mysigaste skivorna jag vet. Det känns som om jag sitter hemma hos mina föräldrar vid köksbordet och syr i en mörkblå möbelbrokad som skall bli min studentbalklänning. Jag hade denna skivan på repeat i min mp3-spelare och klockan var säkert två på natten. Jag minns inte ens om det var särskillt stressigt med klänningen. Jag hoppas att det var det, för annars har jag ingen ursäkt för avsaknaden av foder. Det är skönt att man blir bättre och bättre på att sy.
Detta är tyvärr den bästa bilden jag har av klänningen, jag ville bara visa tyget. Alla balklännigar måste inte vara gjorda av siden.

Nä. Jag måste byta musik. Situationerna är för lika för att få samma soundtrack.

Kontrast

Ny kamera fotograferad med gammal kamera.

Jag kunde inte vara mer nöjd. Kolla på den. Den är underbar. Nu behöver jag bara ett minneskort, sedan kan jag börja fotografera.

Ny kamera snart

Gick upp en timma tidigare än vanligt idag. Känner att jag arbetar mot klockan. Vill bli klar med klänningen. Vill städa hela lägenheten. Vill köpa kamera.

Städningen avklarades till viss del nu imorses. Det ser renare ut. Men jag vill att det skall vara renare också.

Och kameran, den köper jag ikväll! Det blir en Nikon d40. Min syster har en sådan och hon tar jättefina kort. Denna bild har hon tagit med den kameran, och det känns bra. Jag måste bara lära mig använda den någorlunda väl.Sedan klänningen... det går framåt. Men jag får nog sitta i några timmar ikväll för att göra klart den.
Mönsterkonstruktion av livet. Här syns också skillnaderna mellan en bra kamera och min mobilkamera, trots att jag försökt göra bilden snygagre i photoshop.Tillskurna mönsterdelar! Bara att sätta igång när jag kommer hem ikväll.

Lyxsnus

Jag har gått över till att snusa bomulstussar och har numer ett sjukligt begär efter kaffe.

Men idag blev det extra lyxigt. Jag snusade en liten bit siden-crêpe satin.

tisdag, mars 24, 2009

Ett vintagenätverk

Detta är precis vad vi behöver. Ett vintagenätverk. Jättebra initiativ från Madeleine (Merry Go Round)

Länkar på de bloggar som har anslutit sig finns här till höger. Vill man vara med är det helt okej!

Drömmen för mig är dock att nå ut med mina alster. En portal med blogg-möjlighet och en Etsy-liknande del hade varit helt fantastisk. Men då måste någon dels starta upp den och dels underhålla den. Det är ett helt företag. Någon som känner sig manad?

måndag, mars 23, 2009

Lila klänning

Den börjar nästan ta form. Två halvcirklar av både spets och foder var redan tillskurna. Jag började med att sy ihop sidsömmarna för respektive tyg. Foder och spets skall inte sitta ihop i sidan.

Sedan fick de två lagren förenas i midjan. Detta är främst för att förenkla motvecken jag skall lägga på bakstycket.Evigt förenade.
Var 35:e mm gjorde jag en prick för att förenkla motvecken. Det är mycket enklare att låta två prickar möta varandra, än att försöka göra det på frihand.
Jag sydde ytterligare en söm längs med midjan för att hålla vecken på plats. Detta är resultatet. Ser inte jätteimponerande ut för tillfället, men detta kommer förenkla de kommande stegen en hel del.Och framifrån. Helt slät upptill.

Jag är glad över att jag faktiskt fick sytt ikväll. Kommer jag bara över spärren brukar det rulla på.

Tradigt

Jag har helt klart en beroendepersonlighet. Jag vill verkligen ha en snus. Har dock uppgraderat från hushållspapper till små bomullsbitar. Det känns bättre. men självklart inte lika bra som snus.

Jag har fått för mig att jag inte kan sy utan snus. Inte laga mat utan snus. Därför har jag inte sytt klart den lila klänningen eller bakat morotskaka.

Jag måste ersätta snusen med något bättre men också dekadent. Tuggummi är inte så dekadent. Nikotinplåster är så dekadent att det har passerat gränsen för vad som är okej. Finns det inget mellanting?

Nu skall jag i alla fall tvinga mig själv att sy klart kjolen till klänningen i alla fall.

Här har jag en bild, tillägnad mig själv. Vill bara påminna mig själv om att det är kul att ha hand om tyg.

lördag, mars 21, 2009

Smakprov


Av detta skall det bli en knälång klänning. Det lila fodret hittade jag på Reningsborg och spetsen är från två gardinlängder jag budade hem på Tradera.

Klänningens liv har jag inte riktigt bestämt än. Men kjoldelen kan jag försöka beskriva... framstycket kommer att vara helt slätt och helcirkelskuret, bakstycket kommer däremot vara lätt eliptiskt (10 cm längre mitt bak) och med motveck i midjan. Vidden på kjolen kommer vara enorm. Det återstår bara att se om klännigen blir för mycket eller inte. Det finns en stor chans att den blir lite för mycket, men det kommer jag antagligen att skita i.

Kamera

Jag måste skaffa en bra kamera. Jag ber om ursäkt för kvaliteten på bilderna här. Men har man bara en mobilkamera och webkamera blir det inte så lätt.

Jag har precis erkännt för mig själv att det är intresset som saknas. Hade jag haft ett större fotointresse hade jag helt klart lagt ut 12000 för en bra digital systemkamera med bra objektiv. Jag känner inte att pengarna är problemet. Det som är problemet är just intresset att pilla med inställningar inför varje bild. Fixa iso kan jag göra, men det är väl ungefär där jag känner att det får vara nog. I framtiden känner jag kanske annorlunda, men just nu är intressekvoten nog full. Om det nu ens finns en kvot. Tiden finns i alla fall inte.

Fråga:
Finns det en kamera som tar fina bilder (med någon form av djup) som har relativt bra auto-inställningar?

Danföredanföredanförelönings-dan

Det var relativt lungt i butiken idag faktiskt. Så vi hann få fram de nyinkomna tygerna. Vissa är hur snygga som helst.

Jag hade planer på att gå förbi Drömma och Mon Chéri efter jobbet, men det hanns inte med. Väldigt typiskt. Nästa gång jag har tid att göra något (utöver imorgon) är på fredag. Dagen jag tillsammans med mina föräldrar och syster åker upp till Stockholm för att fira min kusins 30-årsdag.

Det slår mig just nu att idag skulle jag kunna göra klart klänningen jag har tänkt ha på mig den kvällen. Jag känner att jag har ork och lust att göra den nu. Nästan i alla fall. Men nästan duger för mig. Så länge jag får lyssna på hög musik känns det som om jag skulle kunna göra vad som helst idag.

Detta skall man lyssna på för att komma igång:

Lördagar

Lördagarna nu under våren kommer att vara kaotiska på Gårda. Det är extremt mycket balklänningar som skall sys. En kvarts rast innan elva, och sedan är det inte många lugna minuter. Men det är grymt kul. Det är så trevligt att folk faktiskt syr så mycket.

Jag har inte sytt på någon vecka nu. Det känns trist. Jag har svårigheter att prioritera, och det resulterar att inget blir sytt.

Här kommer bilder på min hundtandsjackett i råsiden, som jag hoppas på att kunna använda inom kort. Sydde den när det var som blötast och gråast i vinter, och den skall fortfarane förändras lite. Den skall få ett bälte.Den har ett motveck och en rosett mitt bak. Det blir inte finare än så. Den har galet mycket vidd.

fredag, mars 20, 2009

Papperssnus

Idag har jag snusat papper. Hushållspapper. Det fungerade förvånandsvärt bra.

torsdag, mars 19, 2009

Snusfrihet

Jag satt precis och drack kaffe med Salome.

Drack upp första koppen, snusade en snus, fyllde på koppen med kaffe, drack några klunkar. Jag skulle just dricka upp det sista i koppen när jag ser att det ligger ovanligt mycket sump i botten. Jag ser en blöt snus och spottar ut kaffet.

Jag finner inga ord för hur snuskig och smutsig jag känner mig.

Jag har precis slängt de resterande 7 dosorna jag hade i kylen direkt ner i sopnedkastet.

Salomes logik: Har man slängt så många snus (168 st...), är det bara töntigt att gå och köpa nya.

Det är väldigt sant.

Jag är numer snusfri. Det passar mig mycket bättre.

Edit:
Jag är väldigt glad att min sista snus inte är en "Åh, nu är det bara jag och du"-snus som man tar i vårsolen för att säga adjö. Jag drack upp min sista snus. Det är det inte alla som gör.

Edit:
Jag är inte "väldigt glad" över något längre. Jag vill bara ha en snus.

Det tog några dagar

Idag förstod jag att Efraim faktiskt har åkt. Precis utanför Gårda Textil. När jag hade sagt hejdå till mina kollegor, rundade hörnet och gick ner mot Järntorget. Då slog det mig att han är kommer inte vara hemma när jag når dörren idag heller. Och inte imorgon.

Hej Efraim, jag vet att du kommer läsa detta. Jag saknar dig.Kolla vad fin han är.

Tyg för en tant

Jag gick förbi Myrornas på hemvägen och hittade en gardinuppsättning i en puderrosa polesterduchess. Två längder med omtag och en kappa som var så stärkt att det kändes som kartong. Jag försökte föreställa mig hur det sett ut där denna uppsättning en gång bott. Jag såg mänger av porslinshundar med gulddetaljer framför mig. På alla hyllor och bord. Porslinshundar och spetsdukar med bollfrans. Jag funderade på att slå till, eftersom det ändå kan bli en söt finklänning av det hela. Men jag har redan lite för mycket tyg i förhållande till den tid jag faktiskt har att sy något av det.

Däremot kunde jag inte stå emot ett storblommigt tyg som gick i chokladbrunt och ljusrosa.



Framför mig ser jag en klänning med cirkelskuren, motveckad kjol och ett liv med båtringning och holkärm. Det kommer inte direkt bli en sober och stram klänning, men med ett sånt här tyg går det inte att försöka tona ner plagget.

onsdag, mars 18, 2009

chocolate chip - bondkakor


Jag testade att göra bondkakorna Underbaraclara gjorde här och de blev fantstiska. Men... jag ville göra dem mer spännande. Så. Jag gjorde likadana, men med hackad choklad i också. Och de blev jättespännande. Inte direkt sega, men definitivt inte genomhåra.

Det lite mer modifierade receptet:

2 dl socker
200 g margarin
2 msk sirap
6 dl vetemjöl
1 dl hackade nötter
100 g hackad mörk choklad
1 tsk bikarbonat
ca 2 msk flytande margarin

Vispa samman socker, margarin och sirap.
Blanda ner mjöl, nötter, choklad och bikarbonat. Tillsätt flytande margarin tills degen går att arbeta.
Dela degen i två delar och rulla ut till två 30 cm långa korvar. Slå in dem i plastfolie och lägg dem att vila i kylen tills de har satt sig.
Sätt ugnen på 200 grader.
Ta fram degen och skär varje korv i ca 30-35 skivor (0,5-1 cm tjocka).
Placera så många kakor du får plats med på en plåt med bakplåtspapper och grädda dem på mittersta falsen i 6-8 minuter.

Efraim

Idag åker Efraim till Norge för att arbeta. Han kommer att vara borta ett tag. Det känns väldigt, väldigt konstigt.

tisdag, mars 17, 2009

Utvärdering

Idag var en mycket bra dag. Den innefattade hemgjord pizza, prinsesstårta, kaffe, proper middag och fina presenter.

Kolla, kolla... sybehörs-porr. Min syster agerar Bingo Rimér.

Jag har nu 128000 meter sytråd. Svart och vit smocktråd. Brett och smalt resårband. Tre olika tjocklekar på Vlieseline i både grafitgrå och vit. Symaskinsnålar. Synålar. Knappnålar. Tryckknappar. Hyskor och hakar. Stor sprättare. Och metal-pfiffikus, vad den nu heter egentligen. Sybehören hittade jag hur billigt som helst hos Bibbis Textil.

Från mig själv fick jag en kjol från Charlston. Den sitter precis perfekt.


Prinsesstårtan gjorde Soraya, Efraims mor. Jag har hittat ett recept på en vegan tårtbotten som fungerar. Fast det kommer få ett eget inlägg.


23

Idag blev jag 23 år.

När jag var yngre hade jag som de flesta andra en tydlig bild av var i livet jag skulle befinna mig när jag hade nått en viss ålder. Vid 23 skulle jag vara mitt uppe i en utbildning. Helt klart. Vilken utbildning jag skulle vara mitt uppe i hade jag inte helt klart för mig, men någon viktig i alla fall. Nu, några insikter senare, känns det inte lika viktigt som det gjorde då. Visst, det hade varit fantastiskt skönt att ha en utbildning att luta sig mot, men det känns inte riktigt som om det är ett skäl nog att hoppa på vad som helst.

För tillfället känns det som om mitt liv har en riktning ändå. Finns det bara en riktning är jag villig att vänta och se vilka alternativ som uppenbarar sig.

Men om jag skall vara helt ärlig så känns det som om jag försöker övertyga mig själv just nu. Och det går faktiskt ganska bra.

Jag är i alla fall, utan tvekan, fruktansvärt glad att jag har en fästman som Efraim. Som innan jag vaknade idag stekte champinjoner till en smörgås, kokade kaffe och har smygköpte två bakverk och Tropicana-juice.


Nu skall vi ut och gå. Jag, Efraim och mina nya skor.

söndag, mars 15, 2009

Second!

Att fixa layouten kräver sina onödiga inlägg

First!

Prestationsångest